Anunturi

Nedreptatea feroviară făcută studenților

By September 4, 2023No Comments

LSAC București este o asociație a cărui scop primordial este să apere drepturile studenților, drepturile celor care, pentru noi, reprezintă viitorul și schimbarea la care aspirăm cu toții încă de mici.

Astfel, Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare face un pas în față și critică vehement situația creată în jurul acordării reducerii de 90% la biletele de tren. 

Deși, începând cu 03.09.2023, ora 00:00, studenții ar fi trebuit să beneficieze de reducerea de 90% la biletele de tren, în conformitate cu art. 128 alin. (3) din Legea nr. 199/2023, neglijența Guvernului și impasibilitatea unor operatori feroviari au făcut ca acest lucru să nu mai aibă loc.

Prevederile legii intrate în vigoare trebuie aplicate, cu sau fără publicarea normelor metodologice aferente Legii învățământului superior nr. 199/2023. Normele metodologice reprezintă un set de instrucțiuni care clarifică modul în care se aplică o lege, iar acestea trebuie publicate în maxim 8 luni de la intrarea în vigoare a legii, fapt susținut și de către Autoritatea de Reformă Feroviară (ARF), care consideră că studenții ar trebui să beneficieze deja de reducere.

Chiar dacă legea pare să fie clară, operatorii feroviari CFR și Softrans au profitat de întârzierea Guvernului de a publica normele metodologice și au comunicat public că nu vor mai elibera legitimații de călătorie cu reducere la transportul pe calea ferată pentru studenți, încălcând astfel dreptul acestora de a beneficia de reducerea anterior menționată.

Aici puteți vizualiza publicațiile operatorilor feroviari: CFR, Softrans.

Știind că foarte mulți studenți folosesc ca metodă principală de deplasare trenul, suntem în asentiment cu dezamăgirea acestora și ne dorim ca situația să fie remediată, iar reducerea promisă prin lege să fie respectată.

Rugăm pe această cale Guvernul și autoritățile firmelor feroviare să clarifice situația cât mai curând, întrucât această neîndreptățire îi poate afecta în mod semnificativ pe studenți, având în vedere că noul an universitar urmează să înceapă.

Leave a Reply