FAQ - Admitere ACS UPB 2021

Există canale de comunicare directă cu elevii?

Da, există un grup de facebook pe care sunt postate informații legate de întreg procesul de admitere din acest an și un server de Discord unde se poate comunica direct cu alți elevi, voluntari sau profesori.

Prioritatea o are opțiunea, ca în anii precedenți, sau media?

În cadrul procesului de repartizare, se va realiza un clasament cu toți participanții în ordinea mediilor obținute în urma probelor de concurs, iar aceștia vor fi repartizați la prima opțiune din lista lor de preferințe, în limita locurilor rămase libere. Spre exemplu, dacă elevul de pe locul 1000 are prima opțiune CTI ACS, dar aici nu mai sunt locuri libere, se vor lua celelalte opțiuni până se găsește preferința unde mai sunt locuri libere. 

Câte exerciții va avea examenul de admitere și cum sunt punctate acestea?

Examenul de admitere va avea 20 de exerciții: 10 la Matematică și 10 la Fizică/Informatică, câte 1 punct fiecare exercițiu. Timpul destinat soluționării subiectelor din chestionarele de concurs ale celor două probe scrise este de 3 ore.

Procesul de înmatriculare va avea loc fizic sau online?

Pentru Sesiunea 1 de admitere, procesul de înmatriculare se va desfășura fizic, între 12-13 Iulie 2021. Pentru Sesiunea 2 de admitere, procesul de înmatriculare se va desfășura fizic, la Facultatea de Automatică și Calculatoare, în urma unei repartizări pe zile a elevilor admiși, între 21-25 Iulie 2021. De asemenea, se recomandă candidaților să urmărească site-ul facultății pentru informații actualizate cu privire la repartizarea pe zile și procesul de înmatriculare.

Care au fost ultimele medii de admitere la ACS în anii anteriori?

Mediile de admitere din perioada 2013 – 2019 pot fi consultate aici. Documentul nu conține mediile din anul 2020, întrucât în acel an admitere a fost pe bază de dosar, în vreme ce anul acesta s-a revenit la admitere pe bază de examen.

Care este perioada de înmatriculare?

Pentru Sesiunea 1, perioada de înmatriculare este 12-13 Iulie 2021. Pentru Sesiunea 2, perioada este 21 – 24 iulie 2021, pentru candidații admiși preliminar (cei cu loc rezervat în urma examenului), și, respectiv, 21 – 25 iulie 2021 pentru candidații preliminar în așteptare (cei ce îndeplinesc baremul minim de admitere însă, în urma examenului, nu au fost distribuiți la nicio opțiune). Aceștia pot depune în perioada 21-25 Iulie cerere de participare la glisare pentru a avea șansa de a ocupa un loc în cadrul facultății noastre, depunând aceleași documente precum candidații admiși preliminar.

Care sunt constrângerile referitoare la probele de admitere?

Probele susținute pentru prima opțiune pot restricționa ce alte posibilități de înscriere mai poți avea. Spre exemplu, dacă tu alegi ca pentru prima ta opțiune să susții probă la Matematică (Proba 1) și Informatică (Proba 2), nu vei putea include pe lista ta de opțiuni o facultate ce nu acceptă Proba 2 la Informatică (spre exemplu: Inginerie Medicală).

La câte facultăți mă pot înscrie și cât costă acest proces pentru fiecare în parte?

Înscrierea se realizează la o singură facultate de bază și se pot pune opțiunile de înscriere disponibile conform restricțiilor prevăzute la întrebarea 6, fără a avea o limită în alegerea acestora și fără a achita o taxă suplimentară în funcție de numărul de opțiuni.

Cât de repede se poate realiza înmatricularea după ce ai ocupat locul dorit?

Înmatricularea se realizează strict în perioada 21 – 24 iulie sau 21 – 25 iulie 2021 (vezi întrebarea 5. Care este perioada de înmatriculare?).

Când va trebui să completăm cererile pentru loc în cămin? Se poate alege orice cămin? (P5 de exemplu). Dacă avem prieteni, putem face cerere sa stăm cu ei în camera?

Pentru cazarea la cămin se va specifica dacă se dorește acest lucru în formularul de pe platforma online de admitere, urmând ca mai apoi să se depună o cerere scrisă la începutulul lunii septembrie pentru preferințe legate de un cămin anume (P3, P5, P6, P16 sau P22) sau de colegi de cameră. Repartizarea pe cămin, cameră și colegi va apărea în contul de studenti.pub.ro al fiecăruia, iar cazarea se va face în weekend-ul dinaintea începerii anului universitar (1-3 Octombrie 2021).

Se poate face cerere pentru a fi cu o anumită persoană în aceeași grupă?

Da, se poate face o cerere în acest sens, chiar și în ziua în care una dintre acele persoane se înmatriculează.

În ce dată va fi anunțată ziua în care trebuie venit la înmatriculare?

Înmatricularea se va face conform unei planificări prealabile. Aceasta este necesară în contextul normelor de distanțare socială impuse de legislația în vigoare. Link-ul către aplicația de programare unde candidații se vor programa va fi disponibil pe site-ul ACS începând cu data de 20 Iulie.

În ce constă procesul de înmatriculare?

Procesul de înmatriculare se va desfășura fizic la Facultatea de Automatică și Calculatoare și va consta în plata taxei de înscriere, aducerea diplomei de Bacalaureat în original și a altor documente (vezi secțiunea Documente necesare).

Rezultatele se vor da pe loc sau în ziua următoare?

Fiecare candidat va primi rezultatul său individual pe loc, imediat după terminarea probei de admitere. Rezultatele intermediare vor fi afișate pe 20 iulie, contestațiile se vor putea depune în aceeași zi (20 iulie), iar rezultatele finale vor fi anunțate pe data de 21 iulie.

Mai este posibil sa mă înregistrez pe platformă dacă nu am făcut-o până acum?

Înregistrarea poate avea loc cel târziu în ultima zi din perioada de înscrieri online (înscrierile online se încheie în data de 17 iulie, ora 16:00).

Care este criteriul în funcție de care se oferă bursa după admitere?

Există un buget alocat și în limita acestuia și în funcție de media obținută după admitere, sunt oferite bursele.

Cât va costa în total înscrierea?

Taxa de înscriere este de 125 lei. Sunt scutiți de această taxă:

    1. Orfanii de unul sau ambii părinți, cei proveniți de la Casele de copii sau din plasament familial
    2. Copiii eroilor-martiri sau ai răniților din timpul Revoluției din decembrie 1989
    3. Copiii salariaților din Universitatea POLITEHNICA din București
    4. Copiii personalului didactic și didactic auxiliar din sistemul românesc de învățământ.
    5. Candidații cu situație materială precară, în special cei proveniți din mediul rural

Scutirea de taxă se realizează prin prezentare unor acte doveditoare a situațiilor menționate la subpunctele a-e. De asemenea, elevii care s-au înscris în Sesiunea 1, dar nu au fost admiși, beneficiază de reducerea taxei de înscriere pentru Sesiunea 2 de la 125 de lei la 50 de lei.

Va fi asigurată cazarea în timpul admiterii? Dacă da, se poate veni și cu un însoțitor (un părinte)?

Vom reveni cu detalii legate de acest aspect. Se recomandă să urmăriți site-ul facultății, dar și pagina asociației pentru cele mai noi detalii.

Este obligatorie probă de limba engleză sau se poate echivala cu un atestat/alt examen?

Facultatea de Automatică și Calculatoare are programe de studii doar în limba română. În consecință, admiterea la Facultatea de Automatică și Calculatoare nu presupune susținerea unei probe de limbi străine sau depunerea unui certificat de limbi străine. În schimb, dacă printre opțiunile tale se regăsește vreun program de studii desfășurat într-o limbă străină (de exemplu, la FILS), poți echivala proba la limba engleză cu un atestat (spre exemplu: Cambridge, minim B2).

În ce format se va afișa clasamentul?

Statutul candidaturii tale (admis, respins, redistribuit) poate fi consultat pe site-ul admiterii (https://admitere.pub.ro/), iar rezultatele finale (“clasamentul”) vor fi afișate pe site-ul admiterii, fiind anonime.

Care este programa probelor de concurs pentru admitere?

Detalii legate de programa probelor de concurs se pot găsi la acest link public, începând cu pagina 69.

Se poate sa mă înscriu și la o altă universitate și să mă înscriu și la UPB după aceea?

Da, cineva se poate înscrie la 2 sau mai multe facultăți, însă una singură se va face la buget.

În cadrul procesului de înmatriculare la admiterea anticipată contează la ce materii am dat bacalaureatul?

 Nu. Admiterea este independentă de probele susținute în cadrul Bacalaureatului.

Exista modulul pedagogic la această facultate?

Da, există acest modul și este gratuit și se desfășoară pe durata a 3 ani.

Dacă sunt admis pe locurile cu taxă pot să ocup un loc în cămin? De asemenea, am dreptul la bursa?

Pentru studenții care sunt înmatriculați la taxă există atât posibilitatea de a se caza la cămin, plătind un tarif diferențiat, dar și posibilitatea de a beneficia de bursă, dacă media permite acest lucru.

Dacă nu se eliberează diploma de Bacalaureat în timp, ce trebuie făcut? Trebuie luată de la liceu foaia matricola?

Răspunsul acestei întrebări se găsește în secțiunea: Documente necesare pentru înmatriculare.

Unde se poate găsi metodologia de admitere licență 2021?

Întreaga metodologie de admitere licență 2021 se poate accesa de aici.

Se mai poate redeschide un dosar verificat pentru a schimba opțiunile?

Da, printr-o cerere către Decanat trimisă pe mail (la adresa [email protected]). În cerere, precizezi că dorești să deblochezi contul pentru a modifica opțiunile.

Dacă dosarul a fost acceptat, presupun că toate datele au fost completate corect și că totul este conform cerințelor, nu?

Da, dacă dosarul a fost verificat și acceptat, totul este în regulă și vă puteți prezenta luni, 19 iulie, la examenul de admitere.

Pentru înmatriculare/glisare este obligatorie diploma de Bacalaureat în original sau poate fi adusă și sub formă de copie legalizată?

Da, poate fi adusă și o copie legalizată a diplomei de Bacalaureat, dar în toamnă trebuie adusă în original.

La matematică se dau subiectele de la M1 sau M2 sau o combinație dintre acestea?

În cadrul examenului de admitere nu vor mai exista subiecte împărțite, ci un sigur tip de subiecte pe toată universitatea.

Când/cum vom afla dacă o să primim cazare la cămin și care este costul ?

Legat de cazarea pe timpul examenului de admitere veți fi contactați telefonic pentru a confirma, iar aceasta va fi gratuită.

Va trebui să ne completăm singuri numărul de bancă pe legitimație sau se va completa automat după ce este disponibil?

Legitimația de bancă va fi completată de secretariat și se va găsi pe banca din sala de examen. Voi va trebui să descărcați legimația de concurs, pe care o veți prezenta în ziua examenului. Aceasta se va descărca de pe site-ul admitere.pub.ro, de la secțiunea Opțiuni de înscriere, cum este atașat în imaginea de mai jos.

Legat de parteacu glisarea pe care o bifăm pentru locurile vacante dacă nu prindem niciun loc putem rămâne la facultatea la care ne-am înmatriculat?

Da. Dacă alegi să glisezi, aceasta poate avea loc doar în sus (nu poți pierde locul la facultatea pe care te-ai înmatriculat, ci poți doar urca în lista ta de opțiuni).

Când se depun cererile pentru o anumită grupă sau pentru a sta în camera de camin cu anumite persoane?

Cererile de cămin și grupă se depun la înmatriculare, aducând cereri scrise la secretariat, sau trimise până în toamnă pe e-mail.

Se poate vedea numărul de persoane înscrise la examenul de admitere?

Da, numărul persoanelor înscrise la admitere se poate afla de pe site-ul admitere.pub.ro.

Exista o casuta pe platforma cu: voi depune diploma de Bacalaureat în original la facultate. Dacă nu am bifat-o, dar aducem diploma de bacalaureat în original odată ce am fost admiși, nu este vreo problema?

Nu este nicio problema. În orice caz, dacă rămâi la facultatea noastră, vei fi obligat să aduci diploma de Bacalaureat în original până în toamnă.  

Examenul va fi supravegheat tot de studenți?

Nu, examenul va fi supravegheat de profesori.

Cine elaborează subiectele de admitere?

Subiectele vor fi elaborate de Comisia de Admitere, formată din cadre didactice.

Începând cu ce oră se face accesul în campus?

Accesul în campus se face începând cu ora 08:00. 

Când vom fi anunțați despre repartizarea în săli?

Repartizarea va apărea în contul de pe admitere.pub.ro până cel târziu duminică seara.

Documente necesare pentru înscrierea online

Atenție! Aceste documente doar se încarcă pe site-ul admiterii, candidatul NU trebuie sa meargă la facultate și să depună actele din tabelul de mai jos.

Documente necesare pentru înmatriculare

Legitimație concurs