FAQ

Care sunt sarcinile unui responsabil de serie?

Responsabilul de serie se duce la profesorii de curs pentru a afla ce preferinţe au în privinţa planificării examenelor. După ce o realizează împreună cu ceilalţi şefi de grupă, se duce cu ea la profesori ca s-o semneze, iar apoi o duce la secretariat.

Cum pot să devin şef de grupă/ serie?

Trebuie să le spuneţi colegilor că vă doriţi să îi reprezentaţi, iar ei vă vor vota în cazul în care vă consideră potriviţi pentru acest lucru. Totul se desfăşoară în interiorul grupei/ seriei.

Care sunt sarcinile unui şef de grupă?

Iată câteva exemple:

  • să duceţi la secretariat diverse documente: la început de an opţionalele, pozele, contractele de studii etc.
  • să ţineţi legatura cu unii profesori (seminarişti) pe mail: le trimiteţi lista cu cei din grupă (in caz că v-o cer), îi intrebaţi de note etc.
  • o dată pe semestru să stabiliţi planificarea examenelor pentru grupa voastră împreună cu ceilalţi şefi din seria voastră şi cu şeful de serie.

De ce să vin la LSAC şi să nu mă duc la alt ONG?

La fel ca orice tineri dornici de a face voluntariat, probabil că vă doriţi să faceţi lucruri frumoase pentru alţi oameni. Dar de ce să nu îi ajutaţi chiar pe cei din jurul vostru? De ce să nu îmbunătăţiţi mediul în care învăţaţi voi? De ce să nu faceţi ceva bun pentru facultatea voastră, pentru colegii voştri?
Vreţi ca oamenii să spună că voi sunteţi cei care au reuşit să facă o schimbare majoră în bine? Asta veţi putea face doar în locul în care vă petreceţi cel mai mult timp, deoarece pentru a repara o problemă trebuie mai întâi să te loveşti de ea. Dacă vreţi să o eliminaţi cum trebuie, atunci trebuie să vorbiţi cu mai mulţi oameni care se confruntă cu ea pentru a o putea privi din mai multe perspective. De ce să căutaţi persoane cărora să le cereţi părerea în legătură cu o privinţă, când puteţi doar să vorbiţi cu prietenii voştri?
Sunteţi la cea mai bună şi cea mai grea facultate din UPB. Dacă vă duceţi la altă organizaţie din UPB veţi cunoaşte oameni din toate facultăţile, dar ei au programul mult mai lejer decât voi. De ce să vă duceţi într-un ONG în care colegii nu vă înţeleag pe deplin atunci când aveţi o perioadă mai grea la facultate? De ce să nu cunoaşteţi oameni cu aceleaşi pasiuni ca şi voi? De ce să nu vă împrieteniţi cu studenţi mai mari din facultatea voastră pe care să ştiţi că vă puteţi baza măcar pentru un sfat?
De ce să vă puneţi atâtea întrebări când puteţi veni la LSAC – liga care vă reprezintă şi în care voi îi puteţi reprezenta cu adevărat pe ceilalţi? Fiţi mândri că aţi intrat la această facultate! Faceţi ceva bun pentru cei din ea, faceţi o schimbare măreaţă, alăturaţi-vă celor ca voi! Alegeţi LSAC!

Cum ma dezvolt pe plan personal?

În cadrul oricărui ONG veţi deveni mai responsabili, veţi putea căpăta experienţă fără să vă fie teamă că în cazul în care ceva iese prost veţi fi aspru pedepsiţi. În funcţie de departamentul în care sunteţi, vă veţi dezvolta anumite abilităţi. Spre deosebire de o organizaţie a universităţii, care este în general mai mare, în organizaţia facultăţii puteţi învăţa mai rapid, deoarece proiectele nu sunt făcute la nivel internaţional şi nu necesită implicarea a unui număr foarte mare de oameni. Astfel, la noi fiind mai puţini voluntari, nu este o concurenţă atât de mare pentru obţinerea unor task-uri mai interesante (cu siguranţă intraţi într-un ONG şi pentru a coordona diverse activităţi, nu doar pentru a fi forţa de muncă).

Cât timp îmi ocupă?

Noi avem săptămânal o şedinţă generală care durează în jur de o oră. Fiecare departament îşi va mai face propria şedinţă în funcţie de volumul de muncă pe care îl are (şedinţele de departament pot să nu fie în fiecare săptămână). Fiecărui voluntar i se dau anumite sarcini, dar dacă aveţi o perioadă mai grea nu este nicio problemă. Trebuie doar să anunţaţi din timp şi o să vă preia altcineva activitatea. De asemenea, în sesiune nu sunt şedinţe şi de cele mai multe ori nu sunt nici lucruri de făcut care să nu poată aştepta până la sfârşitul sesiunii.

Dacă am o idee va fi luată în seamă?

Da, atâta timp cât este bună/bine argumentată. Puteţi să o propuneţi la şedinţa sau să vorbiţi cu cineva din conducere şi cu siguranţă veţi fi susţinuţi.

Mă pot transfera la altă grupă în al doilea semestru?

Nu. Va trebui să aşteptaţi până în anul următor.

Cum pot sa fiu în aceeaşi grupă cu un prieten?

Dacă încă nu s-a făcut repartizarea pe grupe, atunci puteţi depune o cerere în care să solicitaţi să fiţi în aceeaşi grupă. Ar fi bine să precizaţi şi motivele (sunteţi prieteni, rude, staţi împreună la cămin etc.)
Dacă s-au afişat repartizările şi sunteţi în grupe diferite, atunci va trebui să depuneţi o cerere în care să precizaţi că vreţi în grupa X, dar va trebui să găsiţi şi pe cineva care să vrea să vină de la grupa X la voi în grupă.

Cam cât de aglomerată este sala de lectură în sesiune?

În principiu pentru a prinde un loc trebuie să vă duceţi până în ora 11, fiindcă altfel nu veţi avea unde să staţi toată ziua (sunt studenţi care stau până la 1-2 dimineaţa).

Cum ajung la cantina din Rectorat?

Cum veniţi din Regie şi intraţi în Rectorat, veţi vedea nişte lifturi în partea stângă. Urcaţi până la etajul 5 şi aţi ajuns.

Cum ajung la cantina din Facultatea de Automatică şi Calculatoare?

Intraţi în holul EC, urcaţi la etajul 1 şi faceţi dreapta (o să vedeţi un hol mai lung). Mergeţi până ajungeţi să aveţi în partea dreaptă nişte scări. În acel loc veţi vedea o uşă pe partea stângă. Acolo este cantina.

Care sunt condiţiile din sala de lectură?

Aveţi un dulăpior în care să vă lăsaţi lucrurile, conexiune la internet, aer condiţionat/ căldură.

Ce este contractul de studii?

Cu ajutorul datelor pe care voi le completaţi pe studenti.pub.ro, se va crea un contract de studii în care sunt trecute datele voastre personale, materiile pe care le veţi urma în anul respectiv şi obligaţiile dumneavoastră. El va fi tipizat în două exemplare de către secretariat (unul rămâne la voi şi unul la facultate).

Cum îmi iau examenele?

Este recomandat ca la început să vă duceţi la toate cursurile şi abia apoi să vă decideţi la care consideraţi că este nevoie să mergeţi în continuare şi la care nu. Duceţi-vă măcar la ultimele cursuri pentru a afla din ce veţi da examen.
Făceţi-vă cât mai multe teme (de preferinţă toate) şi din timp, deoarece din ele învăţaţi cel mai bine şi tot din ele vă obţineţi punctajul pentru a intra în examen la majoritatea materiilor.
Duceţi-vă la toate seminarele şi laboratoarele, deoarece acolo veţi pune în aplicare ce aţi învăţat la curs. Nu plecaţi cu lucruri nelămurite, ci întrebaţi-vă profesorul. Nu este o ruşine dacă nu ştiţi ceva până în examen, doarece aţi venit la facultate ca să învăţaţi.
Pentru pregătirea examenelor lucraţi subiecte date în anii trecuţi (dacă nu găsiţi la seria voastră, luaţi de la alţii). Veţi scuti mult timp dacă lucraţi pe structura care vi se cere.

De unde îmi pot cumpăra cărţile din bibliografia care mi se dă la curs?

Profesorul o să vă dea o bibliografie orientativă, dar de cele mai multe ori vă va fi suficient dacă învăţaţi ce vă predă dânsul. Dacă totuşi doriţi să vă cumpăraţi cărţile respective, le găsiţi la xerox în P5 sau în rectorat (ieşiţi mult mai ieftin dacă le luaţi xeroxate, plus că unele cărţi sunt atât de vechi încât nu se mai tipăresc).

Care este programul cantinei din Rectorat?

Cantina este deschisă de luni până vineri de la 10:30 la 15:30.

Cum obţin o adeverinţă de student?

Trebuie să depuneţi o cerere la secretariat în care să menţionaţi motivul pentru care aveţi nevoie de ea. Secretara o să vă spună când trebuie să reveniţi pentru a o ridica (probabil 1-3 zile).
Dacă doriţi mai multe adeverinţe, puteţi depune o singură cerere în care să menţionaţi motivele pentru fiecare în parte.

Cum fac o cerere?

Model 1:
Domnule Decan,

Subsemnatul, [NUME şi PRENUME], student în anul X la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, la secţia Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei/ Ingineria Sistemelor, în grupa Y, seria Z, vă rog să-mi aprobaţi cererea prin care solicit eliberarea a [câte vreţi] adeverinţe de student.
Menţionez că acestea îmi sunt necesare pentru [motive].
Vă mulţumesc anticipat!

Data Semnătura

Doamnei Decan a Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din Bucureşti
Model 2:
Domnule Decan,

Subsemnatul, [NUME şi PRENUME], posesor al cărţii de identitate cu seria X nr Y, CNP …, student/ înmatriculat în anul Z la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, la secţia Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei/ Ingineria Sistemelor, vă rog să-mi aprobaţi cererea prin care solicit eliberarea a [câte vreţi] adeverinţe de student.
Menţionez că acestea îmi sunt necesare pentru [motive].
Vă mulţumesc anticipat!

Data Semnătura

Doamnei Decan a Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din Bucureşti

Cererile trebuiesc depuse personal?

Nu, oricine poate să depună o cerere în locul altcuiva.

Există riscul să trec de la buget la taxă?

Nu, studenţii care au intrat la această facultate la buget, rămân la buget până la terminarea ei.

Care sunt diferenţele dintre cei de la taxă şi cei de la buget? Sunt cumva puşi în grupe diferite?

Nu, grupele conţin atât studenţi la buget, cât şi studenţi la taxă, deci toţi beneficiază de aceleaşi condiţii de învăţare şi au aceeaşi profesori.

Cum pot să trec de la taxă la buget?

După anul 1 puteţi trece la buget:

  • timp de 1 an dacă sunteţi integralişti (nu aveti restanţe) la sfârşitul sesiunii din toamnă şi depuneţi o cerere la secretariat
  • pe tot parcursul facultăţii dacă daţi din nou admiterea

Care este diferenţa dintre grupe şi serii?

Grupele sunt formate din 20-30 de studenţi, iar seriile sunt formate din 4-6 grupe.

Care este diferenţa dintre carnet de student şi legitimaţie de student?

În carnetul de student este recomandat să vă treacă profesorul notele, deoarece în cazul unei încurcături, cu el puteţi dovedi că aţi obţinut o notă diferită.
Legitimaţia de student vă oferă reduceri de 50% la transportul în comun.

Când aflu în ce cameră şi cu cine am fost repartizat?

În jurul datei de 25 septembrie o să vă apară pe studenti.pub.ro unde sunteţi cazaţi.

Cât costă utilităţile (apă, curent, internet)?

Toate sunt incluse în taxa lunară de cămin.

Cui mă adresez dacă am o problemă la cămin?

Puteţi lua legătura cu administratorul sau şeful de cămin.

Sunt curate căminele?

Dacă fiecare este responsabil şi lasă curat în urma sa, atunci îţi este foarte drag să stai în cămin.

Unde este secretariatul şi care este programul cu studenţii?

Secretariatul este la etajul 1 în corpul EC (cum intraţi în hol, faceţi dreapta, urcaţi scările, iar apoi faceţi stânga). Programul este de luni până vineri între orele 9 şi 11.

Unde este decanatul şi care este programul cu studenţii?

Decanatul se află lângă secretariat şi are programul de luni până vineri între orele 9 şi 11.

Cum ajung la facultate?

De la staţia de metrou Politehnica (ieşirea de pe Iuliu Maniu) mergeţi spre intersecţie şi traversaţi (peste linia de tramvai) spre o florărie. Tineţi drumul tot înainte cam vreo 400m pana vedeţi un bloc turn nou şi o trecere de pietoni. Imediat după bloc este curtea universităţii. Faceţi dreapta pentru a intra în campus şi mergeţi înainte înca vreo 200m. Prima clădire pe care o vedeţi este cea a facultăţii.

Cum ajung în Regie?

Dacă mergeţi cu maşina, adresa este Splaiul Independenţei nr. 290.

Dacă veniţi cu metroul, puteţi să coborâţi la Grozăveşti sau Petrache Poenaru.

Sunt boboc şi am intrat la taxă. Există riscul să nu prind cameră la camin chiar dacă am menţionat la înscriere că vreau una?

Nu, toţi bobocii care sunt din provincie au asigurat un loc la camin, aceasta fiind şi cauza supracazărilor.

Ce trebuie să fac pentru a-mi exprima preferinţele? (să stau cu o persoană anume, într-un cămin anume)

Dacă sunteţi boboci, trebuie să depuneţi o cerere la decanat până pe la jumătatea lunii septembrie în care să vă specificaţi preferinţele.